Kajakář prskavec ovládl světový pohár!

Seo de Urgell (Španělsko): Jiří Prskavec ve finálovém závodě světového poháru ve španělském Seu de Urgell ustál tlak, zvládl roli favorita a odměnou mu je vítězství v celkovém pořadí. V nedělním závodě dojel třetí, což mu bohatě stačilo k tomu, aby ho celkově už nikdo nemohl předstihnout. Navazuje tak na „českou zlatou vlnu“, kterou v loňském roce rozvířil první český vítěz Světového poháru Vít Přindiš.

Potvrdit roli favorita, zvládnout tlak okolí a jet svou jízdu s „čistou hlavou“. To byl Prskavcův plán pro dnešek, který se mu podařilo splnit. Jeho jízda sice nebyla ideální, ale byla čistá, bez penalizace. „Jel jsem přesně to, co jsem chtěl. Jenom ta voda v kombinaci 7 a 8 se mi nepovedla. Tam vám to buď vyjde, nebo ne. A mě to dneska nevyšlo. Ale jsem spokojený, je to další velký úspěch. Další meta, na kterou jsem doteď nedosáhl,“ radoval se v cíli Prskavec.

„Tlak jsem cítil hlavně před semifinále, což bylo umocněné tím, že je to poslední závod světového poháru a příští rok se tady pojede mistrovství světa. Závod byl obecně velmi těžký. A konkurence tady byla hrozně silná,“ popisuje lehkou nervozitu před startem. „ Trať byla pro kajaky celkem lehká, tím pádem tam nebyl proctor pro chyby. Nejtěžší bylo zvládnout semifinálovou jízdu. Ale když jsem to zvládl, tak to finále jsem si už užil. A jsem rád, že se mi to povedlo,“ popisuje závod Prskavec. Už semifinále totiž vyřadilo favority závodu, mezi které patří Slovinec Peter Kauzer, Polák Dariusz Popiela, Němec Sebastian Schuber nebo olympijský vítěz z Ria de Janeira Brit Joseph Clark.

Sezóna tím Prskavcovi ale zdaleka nekončí, vrychol teprve přijde. Už ve středu se přesouvá do brazilského Ria de Janeira, dějiště letošního Mistrovství světa, které se pojede poslední zářijový týden. „Jedničku letos ještě nemám a byl bych rád, kdyby se to prolomilo. Důležité je zkoncentrovat se a předvést nejlepší pádlování, které umím,“ dodává Prskavec, který na letošních závodech pobral druhá i třetí místa, jen to zlato mu chybí. Zatím...

Finále světového poháru vodních slalomářů se jelo o víkendu 8.–9. září ve španělském Seu de Urgell a bylo ohodnoceno dvojnásobným počtem bodů do celkového hodnocení. Uzavíralo tak celý seriál závodů světového poháru.

Do celkového hodnocení se počítají výsledky z 5 závodů. První tři se jely na začátku léta (Slovensko, Polsko, Německo) a poslední dva se jely na začátku září (Slovinsko, Španělsko).

Jiřímu Prskavci gratulujeme a přejeme mnoho štěstí i do dalších závodů.